Hudtyper & Problemhud

FAKTA OM HUDTYPER
Huden er et sammensatt organ med ulike soner som kan ha ulike tilstander. Her er en liten oversikt over de vanligste inndelingene.

Våre dyktige hudpleiere kan hjelpe deg med få hjelp til å finne ut hvilken hudtype du har og gode råd for hvordan du skal ta best mulig vare på huden din.

Normal hud
Er myk, glatt og velbalansert.
Trenger: fuktighetsprodukter som også beskytter mot ytre påvirkninger som sol, vær, vind og tørt inneklima.

Fet hud
Er oljete og blank, gjerne med store porer.
Trenger: produkter som regulerer talgproduksjonen.
Unngå produkter som kan tette talgkanalene, for eksempel med høye konsentrasjoner mineralolje.

Uren hud
Er ofte fet, har tilstoppede talgkanaler (”sorte prikker” eller komedoner) og kviser
Trenger: produkter med ingredienser som løser opp komedoner, som f.eks. glykolsyre, og ingredienser som virker betennelsesdempende og helende.
Se også under fet hud.
Tørr hud
Har små porer og tørr, matt hudoverflate. Får ofte mer markerte rynker enn normal og fet hud.
Trenger: produkter som både er fuktighetsgivende, nærende og mykgjørende med planteoljer i basen. Ingredienser som bygger opp hudbarrieren er viktig, som essensielle fettsyrer eller ceramider. Unngå produkter som virker uttørrende på huden, for eksempel med mye sprit (etanol).
Kombinasjonshud
Har gjerne tørr hud på sidene og kinnene, med fet eller uren hud i T-sonen (panne, nese og hake).
Trenger: fuktighetskremer som ikke stimulerer talgproduksjonen, samt et talgregulerende og evt. betennelsesdempende serum til bruk i T-sonen under kremen.
Sensitiv hud
Tynn, sart hud som lett blir rød og irritert.
Trenger: milde, ikke-irriterende produkter med helende og beroligende ingredienser som motvirker rødhet og hudirritasjoner. Ingredienser som bygger opp hudbarrieren (se tørr hud) vil gjøre huden sterkere og forebygge sensitivitet.
Moden hud med rynker og pigmentforandringer
Har linjer og rynker, elastisitetstap og ujevn pigmentering, samt er ofte tørrere enn før.
Trenger: aktive antiage-produkter med helhetlige effekter, gjerne med et dyptvirkende serum med glykolsyre eller Idebenone under ansiktskremen som ”fornyer” huden innenfra.
Menn`s hud
Er generelt grovere og fetere hud enn kvinners hud, og får lettere ”sorte prikker”. Mange får sensitiv, sår og fuktighetsfattig hud av barbering. Enkelte plages også med inngrodde hår.
Trenger: produkter under barbering som beskytter huden og ikke virker uttørrende, samt et godt after shave fuktighetsprodukt (gelé, krem eller balm) som renser og roer sår og irritert hud. Ved ”sorte prikker” og inngrodde hår anbefales en ansiktspeeling eller rens med peelingeffekter, og/eller gjerne et aktivt glykolsyre-serum.
Problemhud
Kviser rammer hormonelle tenåringer, mens andre opplever kviser i voksen alder. Det kan ramme alle hudtyper, og noen får det i moderat form, mens andre blir alvorlig angrepet.

Kviser og fet hud
Fet hud er hudtype du er født med og kjennetegnes ved at talgproduksjonen er for høy. Fet hud er ikke nødvendigvis synonymt med kviser, men er ekstra utsatt for urenheter. Fet hud har større porer enn de andre hudtypene, kan fort bli blank og føles gjerne uren. Denne hudtypen er også mer utsatt for det som kalles svarte prikker (komedoner).
Det positive med en fet hudtype er at den er mer robust enn de andre hudtypene, og får rynker senere enn for eksempel tørr hud.
Kviser og tørr overhud
Det er ikke bare fet hud som kan få kviser. Fuktfattig eller dehydrert hudoverflate er en vanlig årsak til kviser hos alle hudtyper. Alle hudtyper og hudtilstander kan få dehydrert hudoverflate.

Ved dehydrert hudoverflate kan underhuden kompensere med å overprodusere talg, noe som gir urenheter. Dette kan føre til at huden utvikler tilstoppede porer og en tilstand kalt hyperkeratinisering (overproduksjon av hudceller).

Fire viktige tiltak mot kviser
Det er fire elementære tiltak som må stå på programmet for å få bukt med kviser uansett hudtype og hudtilstand.

  • Reduser talgproduksjonen. Ved å hemme overaktive talgkjertler, fjernes ikke bare bakterienes matkilde, men også fet, blank hud.
  • Fjern døde hudceller (eksfoliere). En av årsakene til at fet hud er ekstra utsatt for akne, skyldes at døde hudceller klistrer seg på hudens overflate og nede i hårsekken (folikkelen), og huden selv ikke klarer å kvitte seg med verken de døde hudcellene eller talget. Dette kan føre til at huden blir tilstoppet og gir svarte prikker og kviser. For å kontrollere denne celleopphopningen må vi stimulere den naturlige eksfolieringen på overflaten.
  • Motvirk bakterier. Ved å kontrollere bakteriene på hudens overflate og i hårsekkene, kan vi også motvirke årsaken til kviseutbrudd.
  • Motvirk betennelser. For å behandle betennelse (inflammasjon) må vi påføre anti-inflammatoriske, reparerende og fuktighetsgivende ingredienser som kan bidra til helingsprosessen og roe huden.

Dette kan du gjøre hjemme
Mindre kviseproblemer kan du klare å få orden på selv ved bruk av hjemmeprodukter. Du bør ta kontakt med en hudterapeut som kan hjelpe deg å finne årsaken til hvorfor nettopp du får kviser.

En profesjonell hudterapeut kan gi deg råd vedrørende kjøp og bruk av hjemmeprodukter, samt gi deg salongbehandlinger med litt sterkere produkter dersom det er behov for det. Hudterapeutene kan mye om ingredienser i hudpleieprodukter, og kan dessuten hjelpe deg å navigere frem til produkter med gode ingredienser.

Våre dyktige hudpleiere vil gi deg produkt anbefalinger med ingredienser rettet mot din hud og det du ønsker å jobbe med. Våre ansiktsbehandlinger finner du her