Lurer du på hva hyaluronsyre er?

Dette er en ingrediens mange har hørt om, men ikke alle som vet hva er. Hyaluronsyre er sammensetning av to ulike disakkarider, -sukkerstoffer som binder store mengder fuktighet. Hyaluronsyre kan binde mer vann i huden enn noen annen fuktighetsfaktor, og har derfor en helt unik evne til åøke hudens fuktighetsnivå.

En gjennomsnittlig person på 70 kg har ca 15 gram hyaluronsyre i kroppen. En tredjedel av dette brytes ned og reproduseres daglig i en syklus som gjør at hyaluronsyrens kvalitet opprettholdes. Hyaluronsyre er en viktig bestanddel av grunnsubstansen i bindevev, -også i huden. Den finnes også i leddvæske og i væsken i øyet. Mengden hyaluronsyre avtar med alderen, noe som gjør at leddene kjennes stivere og huden mister volum.

Hyaluronsyre-molekylene er veldig store og vil ikke kunne trekke lett ned i huden når de tilsettes hudpleieprodukter. Saltet av hyaluronsyren, natriumhyaluronat, er mindre molekyler som virker mer fuktighetsgivende dypt i huden. En kombinasjon av disse to variantene gir fantastisk fuktighetsgivende effekt og vil plumpe opp linjer og rynker nedenfra.

Tidligere utvant man hyaluronsyre fra hanekammer, men man bruker nå bioteknologi for å fremstille både hyaluronsyre og natriumhyaluronat. Molekylene er identiske til de vi har i huden fra før og er derfor veldig godt tolerert. Injeksjonsbehandlinger med det som kalles «fillers» er stort sett basert på stabilisert hyaluronsyre. Her sprøyter man inn stoffet i linjer og rynker, slik at disse glattes ut.

Hyaluronsyre og natriumhyaluronat kan finnes i serum, kremer og masker, og er en av de ingrediensene du bør passe på å ha i ditt hudpleieprogram.

 

Hos oss finner du mange produkter som er rike på disse ingrediensene. En serie som utmerker seg er MATIS Corrective som har flere spesialprodukter med mye hyaluronsyre som fyller opp huden med fuktighet:

Matis Hyaluronic Performance
Matis Hyaluronic Performance Mask
Matis Hyaluronic Performance Lotion
Matis Flach Gum
Matis Fill’up Seringue

Kjersti Johansen
Cand. Scient. Nordisk fagsjef, Dermanor AS